Origineel, organisch en uniek. Spreken deze woorden jou aan? Ramie stof is voor de liefhebbers; een duurzame stof die je niet mag missen. De oorspronkelijke, Chinese omschrijving is als volgt: “Light as cicada’s wings, thin as paper, flat as a mirror, slender as silk”. Wauw. Wil je kleding of een ander product van ramie stof kopen? Lees snel verder. De organische vezel heeft een grote geschiedenis en een aantal duurzame voordelen én nadelen.
Wat is ramie precies?
De oorsprong van ramie
Al bijna 6000 jaar wordt ramie in China met de hand verbouwd en vermaakt tot textiel en netten. Ramie is een sterke, plantaardige vezelsoort die ook wel ‘Chinees gras’, ‘Chinees linnen’ of ‘Ramee’ wordt genoemd. Het draad is erg fijn en wordt traditioneel met de hand geweven in een bijna transparante, witte stof. Er worden van oudsher traditionele wanddoeken of gordijnen van de stof gemaakt.
Een duurzame vezel
‘Boehmeria’ is de meest voorkomende plantensoort waar de ramie stof van wordt gesponnen. De plant is familie van de brandnetel, maar dan zonder de prikkende bladeren. Boehmeria groeit het beste in een regenachtig en warm klimaat, vandaar dat het grotendeels in Azië wordt geproduceerd.
De plant kan onder goede omstandigheden wel 6 keer per jaar geoogst worden en is dus zeer hernieuwbaar. De vezel is te vergelijken met andere bastvezels, zoals hennep en brandnetel, omdat het minimale hoeveelheden water nodig heeft en zonder pesticiden kan bloeien. De ramie vezels zijn daarnaast oogverblindend wit waardoor het niet gebleekt hoeft te worden en biologisch afbreekbaar is.
Ramie stof: elegant met de hand
Ramie stof heeft een eenvoudige en charmante uitstraling. Het wordt vaak vergeleken met linnen, alhoewel het nog een stukje duurder is omdat er nog steeds veel handwerk aan te pas komt. Chinese telers van traditionele vezelgewassen zoals hennep, kenaf en ramie verwerken de stof bijna volledig met de hand. De prijs van de stof zit dus voornamelijk in de arbeidskosten en dat geeft het ook een deel van zijn charme. Het is een moderne stof voor liefhebbers die de tijd en kennis van de productie kunnen waarderen.
Voor jou, kleding van ramie
Kleding van ramie draagt heerlijk zacht en heeft een natuurlijke glans. Een aantal redenen op een rij om kleding van ramie stof aan te schaffen:
- De stof voelt luxe en lijkt op zijde.
- Het is zacht en heeft een natuurlijk glans.
- Ramie krimpt niet en behoudt zijn vorm bij warm wassen.
- De stof is resistent voor bacterien.
- Ramie is sterk absorberend en houdt geen warmte vast – dat maakt het perfect voor de zomer.
- Het is een sterke vezel.
- De stof is slijtbestendig en gaat 8x langer mee dan katoen.
De minder handige kanten van ramie zijn de geringe elasticiteit (het is een vrij stijve stof), daarom wordt het ook vaak gebruikt voor tassen, kussens, broeken en gordijnen waar een stijve stof beter van pas komt.
Zitten er nadelen aan ramie?
Net zoals bij kleding van bamboe zit er ook een schaduwzijde aan de productie van ramie. De vezel van ramie stof moet worden ‘de-gumed’: het proces om de vezels schoon te maken. De vezels van de plant zitten op elkaar gebonden met een slijmerige hars welke niet makkelijk kan worden afgebroken. De meeste fabrieken gebruiken twee – sterke – chemicaliën. Alleen met de hand verwerkte ramie kan echt behoren tot de ecologische graal van een duurzame stof.
Go ramie, go ramie!
Ramie is een premium, natuurlijk vezelsoort met veel handige eigenschappen. De stof wordt niet veel gebruikt in de textielindustrie, maar het is wel een stof met potentie. Geschikt voor een nichemarkt voor bewuste consumenten die graag kiezen voor duurzame producten. Ramie heeft misschien een beetje PR en Marketing nodig én de consument vraag kan toenemen waardoor ook de handel weer op gang komt. Door te kiezen voor kleding van duurzame stoffen, beïnvloed je de markt. Met elke euro die je besteed, ‘stem’ je indirect voor duurzaamheid.
Meer lezen over andere duurzame stoffen? Lees verder over Tencel, organic cotton, hennep of gerecycled PET.
En wat denk jij?
Wij vinden ervaringen delen heel fijn. Heb jij een kledingstuk van ramie stof en ben je er tevreden over of juist totaal niet? Laat het hieronder weten in een reactie! Kreukt de ramie stof, is het te strijken, wassen of drogen en gaat het lang mee? Sharing is caring! Laat hieronder jouw ervaring achter met deze stof, zodat wij – en de andere lezers – daar weer van kunnen leren.
38 Reacties
Ik heb en jasje van ramie. Kan dat gewoon in de wasmachine?
Groet
Karin
Hi Karin, dat vind ik spannend om te zeggen. Zit er geen waslabel op het product? Eigenlijk is elk modemerk daar verplicht toe. Anders heeft een andere lezer er misschien ervaring mee!
Hoi,
Ik heb een witte blouse gekocht van ramie en op het label staat wassen op 30 graden, niet in de droger en op stand 1 strijken. Ik heb de blouse net gekocht en kan er verder nog niets over zeggen. Ik kende ramie ook niet vandaar dat ik op deze site kwam voor info.
Groet Betsy
Bedankt voor het delen Betsy! Is het een stof van 100% ramie? Ik ben wel benieuwd waar je deze hebt gekocht. Voor het wassen denk ik inderdaad dat de meest veilige optie is om het niet te warm te wassen, dus op 30 graden.
Ha Betsy,
Kun je iets zeggen over de doorschijnendheid van de stof? Is die vergelijkbaar met katoen of meer zoals linnen?
Dank alvast!
Al ruim 30 jaar heb ik een lange zwarte jurk in de kast hangen. Slechts een paar keer gedragen, het is er vaak te koud voor. Ik heb ‘m indertijd gewoon gewassen, er staat geen wasvoorschrift in, alleen linen rawi. Nu het zo warm is haalde ik deze jurk weer tevoorschijn: geweldig!! Super licht, koel, je weet niet hoe fantastisch dit draagt. Inderdaad licht als een vlindervleugel. En dat kreuken valt reuze mee, de linnen spullen die ik heb zijn niet zo luchtig en kreuken veel eerder en veel meer.
Een prachtig product, dat rawi. Ik moest wel erg zoeken op internet om er achter te komen wat rawi was. Bij linen rawi is het makkelijker te vinden.
Een heel tevreden Joke
Wat heerlijk om te lezen Joke, ramie stof is een van de oudst bekende stoffen. Het werd zelf in het oude Egypte gebruikt. Prachtig dat je er als ‘verrassing’ een jurk van hebt hangen! Heeft de stof ook van die mooie, natuurlijk onregelmatigheden? Ik wordt er helemaal vrolijk van 🙂
Ik heb een halflange, witte open jas/vest om over een kleed of broek te dragen. Supermooi. Heerlijk om dragen. Kreukt niet zo erg. MAAR vergeeld en dus al een hele tijd niet gedragen omdat in het label van Nitaya staat niet wassen.’Dankzij de post van Joke ga ik het nu toch proberen met voorweek. Ik wacht tot het goed weer is en ik buiten in de wind kan laten drogen. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat.
En Nik, is de witte kleur weer terug gekomen en is de stof mooi gebleven?
Ik kocht vandaag een jurk van 100% Ramie. Had er nog nooit van gehoord. Voelt inderdaad wat stug aan. Ben benieuwd hoe het bevalt.
Een witte blouse van Rami gekocht en vandaag met strand wandelen aan gehad het is een heerlijke eerlijke stof. Draagt idd verkoelend en vind het zelf een prachtige stof die doorschijnend is en kreukt net als linnen edel. merk label is By- Bar. absoluut een aanrader.
Ik heb deze zomer ook een jurk gekocht van 100% ramie, van het merk terre bleue. Ik vind het zalig om te dragen en kreukt iets minder dan linnen vind ik. Ik ga hem nu voor de eerste keer wassen en ik dacht dat ze in de winkel hadden gezegd hem eerst in water met azijn te weken. Hier iemand ervaring mee?
Het is zo fijn om te lezen dat er steeds meer kledingstukken van ramie worden gekocht! Het gaat natuurlijk ook om de beschikbaarheid en een mooi, duurzaam item vinden wat bij jou past. Zo fijn om te lezen dat er steeds meer wordt gewerkt met ramie. De tip met azijn is denk ik voornamelijk om de kleur te behouden. Hiermee geef je de ramie stof eigenlijk een soort voorwas om de stof te beschermen. Het schijnt dat de geur er vanzelf weer uit gaat, maar ik heb hier zelf geen ervaring mee. Misschien iemand anders?
Na al deze info ben ik hééél benieuwd naar de kleding van deze superstof. Ik ga direct op zoek. Bedankt voor de tips!!!
Eigenlijk was ik op zoek naar een duurzaam dekbed en kwam in al deze info terecht. LEUK EN BEDANKT!!!
Leuk, bedankt Harmy!
Onlangs bij Sylver een 100% Ramie gebloemde blouse gekocht. Op 30’ gewassen, enorm snel droog en makkelijk te strijken. Heerlijk luchtige stof. In het voorjaar een topje eronder en klaar. Ze hadden overigens bij Sylver er niet bij verteld dat het een duurzame stof was, mogen ze best doen.
Mooi! Wij kenden deze webshop nog niet, maar Sylver heeft inderdaad mooie items. Hopelijk kunnen ze de collectie uitbreiden met meer duurzame stoffen!
Ik heb al een paar jaar een zomerjurk van 100% ramie. Van het merk Claudia Sträter.
Draagt lekker, luchtig en ziet er nog als nieuw uit.
Ik heb zojuist mijn witte zomerbroek met wijde pijpen uit de kast gehaald. Het is in huis 30 graden met deze hittegolf.
Ik heb telkens het gevoel dat ik vergeten ben iets aan te doen, zo luchtig is hij ! Schijnt wel erg door
Van het merk Gudrun Sjödén heb ik een 2e hands vest van 100% ramie. Het label is verkleurd, dus ik denk dat het geverfd is. De stof is wat ruwer dan katoen, linnen maar draagt wel pretiig. Ik was het met fijnwasmiddel op 40 graden. De stof kreukt wel iets.
Ik heb al paar blouses gehad van ramie. Ik ben niet meer zo dol op deze stof omdat ik hem niet erg sterk vind. Al deze blouses scheurden op een gegeven moment makkelijk en kon ik ze weg gooien. Ook al draagt het heerlijk, ik zal geen kledingstukken van ramie meer kopen. Laatst gekochte blouse is van lyocel (tencel): ik ben benieuwd hoe die zich zal houden. Draagt ook heerlijk luchtig en zacht
Ik heb twee blouses van ramie en vind het vooral met heet weer erg lekker dragen. De ene blouse is lang en van dunne stof en de andere wat dikkere stof. Vooral de dunne stof is erg mooi.het kreukt wel maar geeft niet van die diepe vouwen als linnen. Linnen draag ik ook graag maar het liefst als het ouder en soepeler is. Ramie wordt ook soepeler. Bij mij houdt het zich goed dus ik hoop dat het niet stuk gaat! En dat maakt iets pas echt milieuvriendelijk, als je het lang kunt en wilt dragen!!
een wijdvallende tuniek van ramee gekocht van Didi; glanst als zijde / linnen; maar minder kreukend; echt luxe stofje die ik met Kerst heb gedragen
Wat fijn dat de ramie stof ook wordt gebruikt bij een wat grotere modeketen voor de Kerst collectie!
Ik denk erover om (ongevoerde ) gordijnen van Ramie te maken. Voor een grote serre. Heeft iemand ervaring?
hartelijk dank, phyllis
Dag phyllis, ik heb zelf nog geen ervaring met gordijnen van Ramie Stof, maar ben wel erg enthousiast over jouw idee. Ramie wordt in Azië namelijk gebruikt als gordijnstof en is er dus zeker sterk genoeg voor. Het is erg licht doorlatend en kan prachtige structuren laten zien tegen het licht. Het wordt in Azië ook gebruikt voor kamerschermen of als wanddecoratie. Vanuit mijn oogpunten zou Ramie stof perfect zijn voor een lichte serre, maar misschien kan een professionele stoffenboer jou beter helpen? Mijn stem heb je in ieder geval!
Ik heb een blouse van 100% ramie met prachtig handgemaakt borduursel. Ik heb de blouse al jaren (20) en ziet er nog net zo wit en prachtig uit na al die jaren. Strijkt prachtig en draagt heerlijk. Ben er nog steeds heel erg blij mee.
Ik heb net een ‘linnen’ kussenhoes gekocht bij ikea. Blijkt het 100% ramie te zijn. Omdat ik er niet eerder van gehoord, ben ik hier terecht gekomen 🙂
Interessante stof zeg.
Ik heb een blouse van 100 % ramie, heerlijk luchtig en koel op warme dagen. Ik heb hem al jaren maar hij blijft mooi. Wassen op 30 graden en strijken met niet te warm strijkijzer. Kreukt tijdens het dragen net als linnen maar dat is voor mij nèt het mooie ervan.
Gezien bij de Kwantum: https://www.kwantum.nl/gordijnen-raamdecoratie/gordijnen/ramie/gordijn-leny-off-white-0411324
Men wist mij daar wel te vertellen wat voor soort stof dit is. Zag er mooi en natuurlijk uit. Heb ‘m trouwens niet gekocht, maar dat was om andere redenen.
ik maak er zelf mijn broeken mee zalig om te dragen
Goedendag, met welke chemicalien wordt Ramie behandeld?
Ik heb een knalrode jurk van rami, gekregen van mijn zus. Ik vind m super, hij voelt als linnen, idd wat stug maar dat vind ik persoonlijk niet erg. Hij glanst in de zon, kreukt eigenlijk niet en is heerlijk luchtig bij warm weer. Echt top!
Gisteren een tuniek gekocht van 100% ramie bij een modeketen middensegment. Hij was inderdaad niet goedkoop maar prachtig van glans en kleur. Lijkt erg op linnen maar kreukt nauwelijks. Draagt heel
Fijn. Wasvoorschrift 30graden en lauw strijken. Made in china dus ik vrees wel met die 2 chemicalien bewerkt. Zou mooi zijn als een ecomerk meer met deze stof zou doen.
Het interessante artikel over ramie is waarschijnlijk een vertaling uit het Engels, want er staat telkens ‘organisch’ als vertaling van ‘organic’, maar de vertaling van ‘organic’ is ‘biologisch. Dan komt er dus te staan: origineel, biologisch en uniek.
Hi Fred, leuk dat je zo scherp naar de tekst hebt gekeken. Biologisch is inderdaad een mooie vertaling, ik heb ‘organisch’ gebruikt, omdat dit het woord is wat je veelal ziet op kledingtags. Het is een meer voorkomend woord in de industrie. Maar bedankt voor je oplettendheid. De tekst is in ieder geval geen vertaling van een andere tekst, dan hadden we de bron vermeld.
Hi, bedankt voor je reactie; ja en die kledingtags zijn ook in het Engels over het algemeen. Kijk maar eens op de site https://www.ekonoom.nl/verschil-biologisch-en-organisch over wat ik bedoel:
Organisch komt aan de ene kant gedeeltelijk overeen met biologisch. Organisch is de vertaling van ‘Organic’, wat biologisch in het Engels betekent.
Verschil biologisch en organisch
Het Nederlandse woord ‘organisch’ is een vrij algemene term. In principe is alles wat uit iets levends is voortgekomen organisch. Eigenlijk heeft dit weinig te maken met ‘biologisch’ zoals wij het in onze sector bedoelen. Ook kan de term ‘biologisch’ in verschillende contexten gebruikt worden.
Ik heb een broek die 50 % katoen is en 50 % ramie. Ik kocht hem zo ’n 10 jaar geleden op de markt in A’dam. Omdat hij hele wijde pijpen had heb ik hem toen praktisch nooit gedragen. Nu zijn dat soort broeken weer in de mode en is het mijn favoriete broek . Hij draagt erg lekker , zowel zomers als nu met een wollen panty Juist door dat het wat stevigere stof is valt hij erg mooi en natuurlijk. Aanbevolen wordt de broek op 30 graden te wassen. Ik heb hem per ongeluk op 40 graden gewassen maar kan hem gelukkig nog aan . De broek is prima te strijken. Ramie komt oorspronkelijk uit China en de plant waar het van gemaakt wordt is al 6000 jaar oud las ik !