Hip en happening, opeens zie je meerdere kledingmerken communiceren over gerecycled (PET) plastic. Gebruikt plastic omzetten naar een jas, trui of zelfs jeans. Deze techniek is eigenlijk al jaren beschikbaar, maar door de globale aandacht voor het plastic overschot lijkt het nu zijn podium te pakken. Wat zijn de voor- en nadelen van recycled polyester? En van de kleding die hiervan wordt gemaakt? Want er zitten naast de zonnige kant ook zeker nadelen aan kleding van recycled polyester.
Een korte introductie van recycled polyester
Hoe bizar het ook klinkt, bijna iedereen heeft een kledingstuk in zijn garderobe wat (deels) gemaakt is van polyester. En dat is dus gewoon een jurk of shirtje van plastic! Het garen van polyester zorgt voor elasticiteit van stoffen. Daarom wordt het veel gebruikt in sportkleding, ondergoed en zwemkleding. Je leest ook steeds meer over PET plastic. Dit is de afkorting voor de volledige naam ‘polyethyleentereftalaat’, een vorm van polyester die meestal wordt gebruikt voor verpakkingsmaterialen, maar ook in kleding zoals bij fleece stoffen. Eigenlijk is je fleece trui dus van plastic. Wauw.
Het recyclen van dit materiaal (daar is ie: recycled polyester) is de laatste tijd weer in het nieuws als het om duurzame kleding gaat, ondanks dat deze gerecyclede stofsoort al sinds de jaren negentig wordt gebruikt door bijvoorbeeld het merk Patagonia. De technologie is verder ontwikkelt en gerecycled plastic kan tegenwoordig in meerdere soorten stoffen worden omgezet, zoals bijvoorbeeld ook in jeans.
Nadelen recycled polyester
Een heel mooi concept toch? Kleding maken van oude, gebruikte plastic flessen en verpakkingen. Er zijn bergen overbodige hoeveelheden plastic; de oceaan en de natuur zit er vol mee. Daarnaast zijn er voor de productie van nieuw plastic grote hoeveelheden fossiele grondstoffen nodig, zoals aardolie, aardgas en kolen.
Ik voel een ‘maar’ aankomen.
Juist.
Er zit ook een andere kant aan het verhaal waar ze recent achter zijn gekomen. Harmen Spek, Innovation & Solution Manager bij de Plastic Soup Foundation legt het goed uit in een NRC interview van 2016;
“Goed bedoeld, maar er is onlangs nieuw Europees onderzoek verricht naar de gevolgen van het wassen van kunststof kleding. De resultaten zijn alarmerend. Plastic kleding (zoals fleece, nylon, acryl en polyester) dragen veel meer bij aan de plastic soep in oceanen dan verondersteld. Bij het wassen van één fleecejack van 680 gram komen niet duizenden kleine synthetische vezels vrij, maar een miljoen vezels. Door hun geringe omvang passeren die kleine plastic vezels de rioolwaterzuiveringsinstallaties”.
Recycled polyester in de wasmachine
Ook recycled polyester en PET heeft dus een nadeel: bij het wassen van deze kleding, verspreiden we het plastic nog verder. Het is en blijft plastic. Officiële onderzoeksinstituten in Italië (Consiglio Nazionale delle Ricerche) en Spanje (LEITAT) deden onderzoek naar deze microvezels. In Nederland komen er naar schatting 10 biljard vezels per jaar vrij bij het wassen van synthetische kleding. De microvezels zijn zo klein dat rioolwaterzuiveringsinstallaties het niet kunnen filteren, waardoor de deeltjes terug in de oceaan komen. Vissen eten het weer op, waardoor het zelfs in onze voedselketen terecht komt.
Is kleding van recycled polyester een goede optie voor jou?
- Vooropgesteld: recyclen is áltijd beter dan het opnieuw winnen van grondstoffen. Door kleding van recycled polyester te kopen zorg je ervoor dat er geen nieuwe, zware fossiele grondstoffen worden gewonnen.
- Het probleem met de microvezels van recycled PET komt voor bij het wassen. Kleding van dit materiaal is dus misschien niet de beste optie, maar accessoires en schoenen zijn een prima product.
- Het is – vooralsnog – vrij lastig om synthetische vezels zoals polyester uit je garderobe weg te laten, omdat het natuurlijke vezels soepelheid geeft. Kies bij sportkleding of ondergoed voor 100% recycled polyester. Het is makkelijker om een 100% stof te recyclen.
- Was je kledingstukken van synthetische stoffen in een speciale waszak: de Guppyfriend. Deze Duitse initiatiefnemers hebben een waszak ontwikkeld die voorkomt dat de microvezels je wasmachine verlaten.
- Het klinkt misschien bizar, maar iedereen draagt kleding van plastic. Ook stoffen zoals Nylon, Acryl, fleece en elastaan zijn synthetische, plastic stoffen. Als je echt all the way wilt gaan, vermijd je deze stoffen en kies je alleen kleding op basis van natuurlijke stoffen, zoals organisch katoen, Tencel / lyocell, bamboe of hennep.
Hoe nu verder
De Plastic Soup Foundation, leveranciers en ook kledingmerken hebben de krachten gebundeld om recycled polyester verder te innoveren. Ze nemen het initiatief voor onderzoek naar bijvoorbeeld garens die minder vezels afgeven en wasmachine filters die zorgen voor schoner afvalwater. Recycled PET is dus nog niet volledig duurzaam, het er wordt geïnvesteerd in innovatie.
Door te kiezen voor recycled polyester help je bedrijven in het zadel die deze stof verder kunnen analyseren en ontwikkelen. Jij kunt een hele mooie bijdrage leveren door de vraag te veranderen, zodat je innovatie en ontwikkeling support.
Pet plastic recyclen: this is how it’s done
Mocht je het tof vinden om te zien hoe plastic flessen worden gerecycled tot nieuwe kleding, dit filmpje van National Geographic legt het perfect uit. Je moet even blijven kijken, maar op deze manier krijg je wel een goed beeld van het versnipperen, de chemicaliën en het werk wat in de fabrieken wordt uitgevoerd. Door dit soort video’s te bekijken, krijg je een goed besef van de recycling flow van plastic.
Duurzame stoffen
Er worden steeds meer stoffen benoemd tot ‘duurzaam’ en er zitten overal voor- én nadelen aan. Verandering begint bij kennis. Begrijp de verschillen en kies voor duurzame stoffen en kleding die jóu aanspreken. Meer leren? Let’s go! Testje: van wat voor soort hout is Tencel gemaakt? Is kleding van hennep stug en zijde zacht? Wat is het verschil tussen organisch en meer organisch katoen? En wat weet jij van de stof ramie?
1 reactie
Ik heb een lekkend polyester regenpak ( meer dan 20 jaar oud). Kun je dat ergens inleveren om te recyclen