Ken je katoen. Organisch katoen, bio katoen, meer duurzaam katoen, beter katoen, organic cotton, fair cotton. De termen vliegen je tegenwoordig om de oren en allerlei varianten van organisch katoen zijn verkrijgbaar. In iedereen zijn garderobe hangt katoen. Wat zijn nu precies de voordelen van organisch katoen, wat is het verschil met meer duurzaam katoen en wat betekenen die hangtag aan jouw kleding?
Normaal katoen, niet meer doen
Katoen komt van een plant en dat is dan best oké voor het milieu. Toch? Niet helemaal. Moge het duidelijk zijn: katoen is, ondanks dat het een natuurlijke vezel is, een van de meest impactvolle materialen op het milieu. Dit komt door een aantal verschillende redenen.
- Ten eerste is katoen een van de meest pesticide-intensieve gewassen van de wereld. Er is veel meer pesticide en kunstmest nodig om het te laten groeien.
- Ten tweede heeft katoen veel water nodig om te groeien; er is ongeveer 700 liter water nodig om genoeg katoen voor één T-shirt te produceren. Daarnaast is het meeste katoen gegroeid uit genetisch gemanipuleerde zaadjes. ‘GM crops’ genoemd in de US. Deze veroorzaken allerlei omgevingsproblemen zoals vervuiling van grondwater en bedreigingen voor de biodiversiteit. Door het massieve gebruik van katoen – het twee na meest gebruikte materiaal in kledingproductie naast Polyester – zijn de gevolgen enorm.
De productie van biologisch katoen
De manier waarop we katoen verbouwen is daarom een belangrijk topic in het verduurzamen van de productie van kleding. En zo gemakkelijk is dat nog niet. Er ontbreekt vaak kennis over het produceren van organisch katoen. Een van de voorlopers in het verbeteren van de katoenproductie wereldwijd is Better Cotton Initiative. Zij zetten een eerste stap naar beter katoen en steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij hun programma, ook in Nederland. Zij richten zich op de educatie van boeren om hen te leren organisch katoen te verbouwen.
Boeren begeleiden bij organisch katoen
Het gebruik van pesticide is aantrekkelijk geworden, omdat de planten daardoor sneller groeiden. Boeren konden, net zoals in het verbouwen van veel andere gewassen, alleen niet voorzien wat de impact van deze chemicaliën op de lange termijn waren. Er zijn steeds meer middelen nodig om de gewassen goed te houden.
Beter katoen
Better Cotton Initiative richt zich bijvoorbeeld op de educatie rondom biologisch en organisch katoen. Bedrijven betalen (een behoorlijk bedrag) voor een lidmaatschap en met deze investering doneren ze aan de wereldwijde productie van organisch katoen. Aangesloten bedrijven bij het Better Cotton Initiative gebruiken dus niet zelf biologisch katoen, maar ze dragen bij aan de wereldwijde verbetering van de kwaliteit. Daarnaast is de hele productieketen open in kaart gebracht. Dit wordt beter katoen genoemd.
(Meer) organisch katoen of recycled katoen
Huh? Wat is dan precies organic cotton wat je bijvoorbeeld op de hangtag van H&M ziet hangen? Dit staat voor more organic cotton, recycled cotton óf volledig organisch katoen. Meestal is het een mix van deze soorten. Om het ingewikkeld te maken: certificaten zoals van de OCS (Organic Content Standard) gaan naar katoen wat 95% organisch is. De Organic 100. Of ‘organic blend’ katoen waar minimaal 5% organisch materiaal in zit. De kans dat je iets koopt wat volledig is gemaakt is van bio katoen is vrij klein.
‘Organic cotton’ hangtags in de winkel
Worden we dan in de maling genomen? Misschien. Het probleem is alleen dat de vraag naar volledig organisch katoen op dit moment zó hoog is dat de markt het niet aan kan. Er is letterlijk te weinig voor iedereen. Daarom wijken we uit andere (meer) duurzame opties dan het conventionele katoen. Bedrijven die zijn aangesloten bij partijen zoals Better Cotton Initiative en keurmerken hebben van het OCS of de GOTS (Global Organic Textile Standerd) garanderen wél dat de aanvoer van het organische katoen zorgvuldig is gecontroleerd en vanaf de bron tot aan het eindproduct is gevolgd. Er zijn hele specifieke standaarden voor dit OCS en GOTS katoen en dit maakt het dus sowieso een betere keuze.
Wat kan jij doen?
Wil je meer bewuste en betere keuzes maken bij het kopen van katoen? Dan zijn dit een aantal tips:
- Lees het label – doe research naar het bedrijf en zoek uit of ze eerlijk zijn over hun katoenproductie. Wéét wat je koopt en stel vragen.
- Wijk uit naar andere natuurlijk vezelsoorten waarvan de productie impact lager is, zoals Tencel, Lyocell, zijde, linnen of hennep.
- Recycle! Verdiep je hoe je katoen en kleding kunt recyclen.
- Bekijk merken met een duurzaam aanbod.
Heb je tips over goede kleding van organisch katoen of ben je wel eens een dubieus bedrijf tegen gekomen die gebruik maakte van de ‘organic cotton’ labels? We horen het graag van je! Laat een reactie achter onderaan deze pagina. Sharing is caring; anderen kunnen weer van jouw kennis leren.
4 Reacties
Veel dank voor de info, heel nuttig. Kleine maartjes:
1 . Ik zie nergens een datum dus geen idee of dit nog actueel is.
2. Het zou fijn zijn als er een of meer linkjes staan bij de tip: verdiep je hoe je katoen kunt reclyclen?
3. Want ik zie ook geen zoekfunctie op deze site, jammer.
Bedankt voor de feedback op het artikel over organisch katoen, dat kunnen we waarderen en nemen we zeker mee!
Ben het eens met Monique. Datum en meer linkjes zouden helpen. Zou helemaal perfect zijn als hier een app voor is zodat je deze in de winkel kunt raadplegen.
Hi Helena, dat begrijpen we! Dit artikel is geschreven in juni 2017. Heel interessant een app… Hoe zou je dat voor je zien?