Laten we eerlijk zijn, hennep heeft om de een of andere reden een muf imago gekregen. Het onaantrekkelijke, rommelige zusje van de soepele en sierlijke stoffen. Dreadlocks verplicht. Maar hennep stof heeft zich door de jaren ontpopt van een gekreukeld, stug materiaal dat geen kleur hield, naar een zachte veganistische vezel. De meest duurzame vezel op het moment. Hennep stof is de ‘rising star’ tussen de duurzame stoffen.
Wat is hennep stof precies?
Hennep is een plantaardige, zeer duurzame en eco-friendly stof. Je hebt stoffen van 100% hennep (ook wel hemp genoemd), maar ook een hemp zijde of bijvoorbeeld hemp fleece. Daarnaast is de vezel ook makkelijk te ‘blenden’ met katoen of zijde.
De voordelen van hennep
De plant heeft geen pesticide nodig om te groeien, omdat het van nature bestand is tegen insecten. Deze stof is dus van nature ‘organic’, terwijl katoen daar hard zijn best voor moet doen. Als we alle katoen zouden vervangen voor hennep, zouden we 250% meer vezels produceren op hetzelfde stuk land. Het is dus een goedkopere optie om te verbouwen. Het gewas vernieuwd de aarde met elke groeicyclus, de lange wortels voorkomen erosie en houden de bodem gezond. Als kers op de taart heeft de plant weinig water nodig. Kortom: een perfecte grondstof voor kledingproductie.
What’s in it for you?
Hennep stof heeft dus een onterecht suf imago. De voordelen van de stof op een rijtje:
- Het houdt warmte goed vast.
- Hemp is lichtgewicht.
- Het is 3.3x zo sterk als katoen, dus gaat veel langer mee.
- De stof is UV en schimmelwerend, dus perfect voor buitenkleding.
- Hennep stof wordt niet statisch.
- Het kan vaak worden gewassen en blijft goed.
Zijn er überhaupt nadelen aan hennep stof?
Hennep stof is een perfect, stevig canvas voor accessoires, schoenen, meubels, uniformen etc. Maar ook deze vezel moet bewerkt worden om er een draagbare stof voor kleding van te maken. Het wordt daarom vaak gemixt met katoen of zijde. 100% onbewerkte hennep behoudt zijn vorm niet, heeft geen neutrale kleur en kan krimpen. Maar eigenlijk is dat zo bij alle plantaardige stoffen.
Van plant tot t-shirt
Het blijft natuurlijk wel een plant die wordt omgezet tot t-shirt. Hemp wordt bijvoorbeeld gebleekt en zachter gemaakt, geprint of waterafstotend gemaakt. Dit blijft een chemisch process. Het is alleen niet te vergelijken met andere stoffen en de hoeveelheden water die daar o.a. voor gebruikt worden. Hemp blijft de superster. De voordelen en zeer lage impact op het milieu maakt dit materiaal nog steeds een van de beste keuzes.
Net zoals geldt voor organic cotton, Econyl en Tencel: jij hebt als consument de power om te kiezen voor andere stoffen. Spread the word! Lees de labels! Als wij als consumenten kunnen shiften naar meer duurzame stoffen, wordt het ook aantrekkelijk en mogelijk voor modebedrijven om andere keuzes te maken. Support de partijen die werken aan een sustainable toekomst. Kies voor meer duurzame stoffen.
6 Reacties
Goed bezig! En industriele hennep (zonder THC) is een schitterende plant die helemaal gebruikt kan worden tot waardevol product (Avans Bioraffinage Breda). Verder hadden we in duitsland een start-up vanuit Brandnetel en die heeft het helaas niet gehaald. En hoe gaan we gebruikte kleding hergebruiken – er zijn meerdere duurzame kansen. Dien gerust je project in.
Wat een toffe toevoeging op het artikel over hennep stof, thanks! Ik zet het linkje naar jullie website er even direct bij voor geïnteresseerden: Bio Based Tech
Leuk stuk!
Bedankt Johanna!
Beste,
Ik ben geïnteresseerd in leveranciers die deze stof aanbieden. Kan u me hiermee verder helpen aub?
Dankjewel!
Hi Cloë, wij hebben geen direct contact met stof leveranciers van hennep stof. Maar wellicht is dit iets voor je: Envirotextile, zij verkopen hennep stof en ook een mix van hennep en lyocell: hempcel. Of wellicht de groothandel Zijdar?
Het is sowieso aan te raden om gebruik te maken van bestaande groothandels. Zij weten vaak uit welke fabrieken de stoffen komen en wat daar de productie omstandigheden zijn voor de werknemers. Ons advies: verdiep je goed in de productie, want ook dat maakt een stof eerlijk en duurzaam 🙂 Veel succes met de zoektocht naar hennep stof!