Het convenant voor duurzame kleding en textiel.
Heeft iemand het gelezen of gezien? Het ‘Convenant voor Duurzame Kleding en Textiel’ is ondertekend door 55 bedrijven. Het lastige omtrent duurzame mode is dat er hard aan wordt gewerkt in de fashion industrie, maar niemand er echt iets over kan zeggen. Iets met kop en maaiveld en vooralsnog helaas een negatief beeld (en waarheid) over de productie van mode. Desondanks is er in Nederland iets groots veranderd sinds 4 juli 2016.
Er is als industrie, samen met de Rijksoverheid, brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en goede doelen het convenant voor duurzame kleding en textiel ondertekent. Door dit convenant te tekenen is er eigenlijk gezegd: we gaan elkaar, als Nederlandse kleding- en textielsector helpen om misstanden in de sector te voorkomen. We zijn kritisch, er zijn verplichtingen, maar we gaan vooral samenwerken. Van G-Star RAW tot Stichting Vier Voeters tot de FNV. Hoe mooi is dat!
Convenant? Wat is dat precies?
Een convenant is een overeenkomst tussen meerdere partijen en bevat een set afspraken. Belangrijk in dit convenant en waarom het zo’n onwijze stap vooruit is, is omdat er eisen voor modebedrijven zijn opgesteld. Echt eisen. Verantwoording afleggen, doelen halen, met een onafhankelijk secretariaat die deze beoordeelt en meet. Dit is een serieuze afspraak met de overheid, ondertekent door o.a. Liliane Ploumen Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
De details
Dit op textiel gerichte convenant is het eerste IMVO-convenant, wat staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Covenant. IMVO dus. Het unieke is dat er in dit Nederlandse convenant afspraken gemaakt zijn over zaken die in het buitenland afspelen. Het gaat over de bedrijfsketen.
Als Nederlands kledingbedrijf werk je samen met fabrieken en leveranciers in het buitenland. Het is geen onderdeel van het Nederlandse bedrijf, maar een soort linker én rechterarm. Elke dag is er contact met deze partijen, maar je bent alleen financieel verbonden, en dat betekent dat veel bedrijven hun snor drukken omtrent daar gebeurt. Immers een andere locatie en ander bedrijf toch? Right…
De nieuwe afspraken
Nu is dus afgesproken om bij de productie van kleding en textiel in landen zoals Bangladesh, India, Pakistan en Turkije samen te strijden voor:
- Een leefbaar loon;
- bescherming tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie;
- veilige en gezonde werkomstandigheden;
- vermindering van een negatieve milieu-impact;
- tegengaan van dierenleed;
- vermindering van watergebruik, energie en chemicaliën;
- vermindering van chemisch afval en afvalwater.
Het lijkt misschien een standaard rijtje, maar kan jij je voorstellen dat Nederlandse bedrijven zich hiervoor dus niet hoefden te verantwoorden? Onder deze punten hebben dus 55 Nederlandse bedrijven hun handtekening gezet en zij zijn vanaf nu actief bezig deze punten te verbeteren in hun productieketen. Yes!
Wat merk jij als consument van het convenant?
Een belangrijk onderdeel van dit convenant is dat bedrijven gaan samenwerken. Productieketens worden niet meer angstvallig geheim gehouden, maar is er ruimte voor communicatie. Geen taboe, maar eerlijk delen waar je tegenaan loopt als bedrijf. Want het is onwijs complex om bovenstaand lijstje perfect te maken voor een productieketen. In de praktijk zorgt dit voor jou, als liefhebber van kleding, dat je meer kan vertrouwen op de bedrijven die zich hebben aangesloten. Zij hebben een plichtsbesef en willen net als jij dat het om eerlijke mode gaat. Tip: check of jouw favoriete merken hebben getekend op de website van de SER.
En wat denk jij?
Ben jij tevreden over deze verandering of wil je er graag op reageren? Laat hieronder gerust een berichtje achter. Laten we gaan voor een toekomst waar duurzame mode common sense organic cotton is. Waar de standaard is, waar meer duurzame stoffen zoals Tencel in alle winkels hangen en waar de innovatie voor recycling zo ver is als bij de stof Econyl. Wil je meer lezen over duurzame stoffen? Vind op deze pagina een overzicht van allerlei stoffen die je in jouw kleding kunt terug vinden. Van nieuwe, innovatieve stoffen als gerecycled polyester tot de oude bekende hennep.