We kennen het allemaal van Thaise vakanties, panda’s of van de achtertuin waar je het nooit meer uitkrijgt als het eenmaal zijn weg heeft gevonden: bamboe. Een van de nieuwste, rijzende sterren in de design industrie is bamboe kleding. Bamboe wordt geprezen om zijn kracht, duurzaamheid en staat op het podium met Tencel en organisch katoen. Maar is dit wel terecht? Geen enkele vezel voor kleding is op dit moment 100% duurzaam, en ook bij bamboe kleding zit er een voor veel mensen onbekende keerzijde aan.
Wat is bamboe precies?
Laten we er eerst iets dieper induiken. Bamboe wordt gecategoriseerd als een gras, geen boom, en is de snelst groeiende gras op aarde. Het kan per dag 1 meter aangroeien en dat maakt het misschien wel een van de meest duurzame bronnen op aarde. Bamboe hoeft niet opnieuw aangeplant te worden nadat het is geoogst, want het grote wortel netwerk blijft scheuten omhoog schieten (Dat is dus ook wat er in je achtertuin gebeurd ondanks dat je de helft weg hebt gehaald).
De duurzame voordelen
De productie van bamboe heeft vele, duurzame voordelen ten opzichte van andere natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld katoen. De voordelen op een rijtje.
-
- Bamboe is zeer sterk en heeft geen meststoffen en pesticiden nodig om te groeien.
-
- Dat betekent ook dat er geen grote tractoren rondrijden om het land te bewerken.
-
- De grassen kunnen daarnaast groeien op een ‘lage kwaliteit’ bodem. De wortels voorkomen erosie en houden water vast, waardoor de grond weer vruchtbaarder wordt.
-
- Het gras heeft weinig water nodig om te groeien, dus hoeft niet geïrrigeerd te worden.
- Daarnaast produceert het ook nog een gemiddeld hoog percentage aan zuurstof.
Bamboe kleding: mechanisch vs. chemisch
Bamboe wordt vaak verkocht als volledig milieuvriendelijk en het is goed om te weten dat dit niet de volledige waarheid is. Zoals hierboven genoemd is het verbouwen van bamboe zeer duurzaam en daarmee totaal onvergelijkbaar met bijvoorbeeld de katoenproductie. De keerzijde van bamboe is alleen dat de vezel bewerkt moet worden en daar zijn twee opties voor: mechanisch en chemisch. De laatste vorm is helaas de meest gebruikte.
Zwaar chemisch
Chemisch geproduceerde bamboevezel is vergelijkbaar met rayon (viscose) of modal, omdat het chemische proces op elkaar lijkt. Het wordt daarom ook wel bamboe rayon genoemd. De meeste bamboe kleding die je nu in de winkel vind is gemaakt door het “koken” van bamboe. Daarbij wordt het in een zeer sterk, chemisch oplosmiddel gelegd zoals sodium hydroxide en carbon disulfide (wiki), gecombineerd met meerdere fases van bleken. Het wordt daarna weer verhard met een zwavelzuuroplossing, waarna er een vezel van kan worden gemaakt. Beide stoffen zijn gelinkt aan serieuze gezondheidsproblemen bij aanraking, wat dus gevolgen heeft voor de mensen die ermee werken. De chemische middelen worden daarnaast niet gerecycled en worden daarom vaak in het water geloosd.
Beter: bamboe kleding van linnen
Er is ook een mechanische manier om bamboe te verwerken tot vezel, het resultaat wordt ook wel bamboe linnen genoemd. Bij de mechanische manier van bamboe verwerken worden de houten delen van de plant geplet en er worden natuurlijke enzymen gebruikt om het zacht te maken. Machinaal worden de vezels er daarna ‘uitgekamt’ en gesponnen in een draad. Ook bamboe lyocell is een betere keuze. Het aanbod van deze stofsoort is alleen klein, omdat het arbeidsintensiever is om te maken en daardoor kostbaar.
Het is dus goed om je te realiseren dat bamboe kleding niet alleen een zonnige kant heeft. Lees het label iets aandachtiger door, wees kritisch en vraag bij kledingmerken of de bamboe machinaal of chemisch is geproduceerd. Je kunt ook kijken of merken gecertificeerd zijn door onafhankelijke en partijen zoals Oeko-Tex, Soil Association, SKAL en KRAV.
Voordelen bamboe kleding
Om niet volledig over te gaan in hel en verdoemenis: bamboe heeft ontzettend veel potentie om een volledig duurzame stof te worden. Moedig de ontwikkeling in technologie aan door deze stof te kiezen in plaats van normaal katoen, viscose of polyester. Het is een stap in de goede richting. Daarnaast is bamboe, machinaal én chemisch geproduceerd, 100% biologisch afbreekbaar. Het kan dus gerecycled worden. Door te kiezen voor meer duurzame stoffen, moedig je de markt aan om te veranderen.
Daarnaast heeft kleding van bamboe voor jou als nieuwe eigenaar deze voordelen:
-
- Bamboe stof heeft een natuurlijke glans en zachtheid wat soepel valt als zijde, maar het is minder duur.
-
- Bamboe kleding is makkelijk te onderhouden en kan gewoon in de wasmachine en droger.
-
- Kleding gemaakt van bamboe is zacht en irriteert niet, zelfs met een gevoelige huid.
-
- Bamboe is van nature anti-bacterieel en anti-schimmel. Besef je je dat synthetische stoffen dit dus niet zijn? Je ruikt zweet sneller, moet je kleding vaker wassen, waardoor het sneller afbreekt.
-
- Bamboe kleding neemt 3 tot 4 keer sneller vocht op als katoen, dus in de zomer is dit een perfecte keuze.
- De structuur van bamboe vezels zorgt ervoor dat de stof meer ‘ademt’ en warmte beter kan reguleren dan katoen, hennep, wol of synthetische stoffen.
Kortom
De groei van bamboe is eco-friendly, maar de productie ervan roept omgevingsproblemen op, door de sterke chemicaliën welke worden gebruikt. Kies het liefste voor machinaal geproduceerde bamboe, bamboe linnen of bamboe lyocell. Maak bewuste, betere keuzes.
En wat vind jij?
Heb jij bamboe kleding in de kast hangen en ben je hier tevreden over of juist niet? We horen heel graag wat je ervaringen zijn, zodat we weer van elkaar kunnen leren. Verandering begint bij kennis.
15 Reacties
Helemaal mee eens, kies een bamboestof die geen omgevingsproblemen oproept, kies voor een bamboestof met het GOTS en Oeko tex certificaat. Zelf koop ik mijn kleding bij bamboeh.com. Een goede keuze!!
Hoi
Super artikel! Dank. Weten jullie producenten van machinaal geproduceerde bamboe, bamboe linnen of bamboe lyocell?
Ik wil graag een kledinglijn beginnen en wil.gelijk vanaf het begin een goede start maken!
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
Hi Pieter, tof! Misschien kan je het beste via een producent op zoek naar duurzame stoffen? Fashion for Good en Solidaridad zijn goede bronnen om meer te leren over hoe een goede, eerlijke productielijn op te zetten. Duurzaamheid gaat natuurlijk veel verder dan alleen een (meer) duurzame stof; je wilt ook dat de productieketen fair is. Hoe tof zou het zijn als je een producent kan vinden die transparant is over zijn keten en fabrieken en je kan helpen met bamboe stoffen vinden!
Het genoemde internet-adres lijkt niet meer te bestaan
Ik heb vorlopig enkel kousjes, die chemicaal behandeld zijn, maar het is wel luchtig.
1 vraagje nog: klopt het dat er al gekapt is. Geweest in oude bossen/natuurgeboed om bamboe te laten overwoekeren door de grote vraag ernaar? Want een ‘only bamboe’ bos is ook eeeeecht niet goed.
Dit is een goede opmerking van je Bieke. Want er worden inderdaad bamboebossen geplant of beheerd op zo’n manier dat ze volledige ‘gevarieerde bossen’ overnemen. Bomen kappen om bamboebossen aan te leggen, dat gaat natuurlijk totaal tegen het principe in van een duurzaam milieu. Ik kan geen goede bronnen vinden om dit te onderbouwen, maar eigenlijk geldt voor mij wat betreft kleding altijd: kijk of merken eerlijk zijn over hun partners / fabrieken. Transparantie over de productieketen is heel belangrijk. Wanneer een modemerk écht waarde hecht aan een meer duurzame industrie, zullen ze open zijn over de productie en raw materials. Misschien is deze blog over duurzame mode ook een leuke om te lezen voor je.
Prima uitleg, neemt mijn twijfels weg voor aanschaf van boxershorts Belingo en wellicht ook andere kleding
Zal zeer zeker op de certificering letten!
met dank
Bedankt! Het blijft goed opletten met bamboe kleding, ook met andere stoffen. Het gaat om bewustzijn en betere keuzes maken 🙂
Maar zijn de sokken het zo warm als wollen sok???
Het probleem zit hem in de microplastics die uit onze wasmachines de oceanen inspoelen. Mischien dat over 50 jaar kunststofvezel voor kleding veboden wordt. Wel te laat natuurlijk.
Kunnen jullie niet met andere initiatiefnemers een vuist maken naar de Nederlandse staat zodat er (Europese) of landelijke subsidie beschikbaar wordt voor boeren die van intensieve veehouderij omschakelen naar bv bamboe en vlas waaruit dan op een milieuvriendelijke manier een gezonde kledingvezel kan worden gemaakt. Dan is meteen het microplastic en CO2 probleem een stukje opgelost. En hebben wij betere lucht, betere bodem, betere oceaan, en vooral ook gezondere kleding die we zonder vrees kunnen wassen. De marketing van de producenten en kledingmerken doet de rest. Ik wilde een fleece vestje kopen van Jack Wolfskin, nanuk 100 ecosphere fleece maar dat is een dikke leugen na het lezen over hoe fleece wordt gemaakt, al was het van recycled plastic. Het woord eco wordt overal maar te pas en te onpas gebruikt, pure misleidende marketing door dure merken, meestal gefabriceerd in lage loonlanden en zonder controle op werkomstandigheden, chemische processen, enz. Heeft niks meer te maken ecologisch verantwoord. Bedankt in ieder geval voor jullie initiatief om in duidelijke taal onze ongezonde kleding even toe te lichten.
Ha Cecile, je slaat de spijker op zijn kop. Ik ervaarde ‘eco’ of ‘organic’ labels zelf ook als misleidend en dat is de motivatie geweest om verder onderzoek te doen naar stoffen. Don’t get me wrong: gerecycled plastic is een hele goede stap voorwaarts, maar er zitten ook nadelen aan. Weinig merken doen research naar of zijn transparant over de keerzijde van deze stoffen.
De oplossing kan mijn inziens van alle kanten komen. Betere informatie voor kopers van kleding, (inter)nationale afspraken afdwingen voor de mode industrie (zoals het Convenant Duurzame Kleding) en bereidheid van bedrijven om actief te verduurzamen door zich aan te sluiten bij initiatieven zoals BSCI en het BCI.
Wat denk jij dat er nog meer kan worden gedaan?
Goede uitleg over de bamboo. Ik was aan het kijken op bamboobasics.com, en zij beschrijven hun proces als de chemische variant (OEKO-Tex), maar beweren dat deze methode volledig wordt gerecycled of hergerbruikt, waar jullie zeggen dat de afvalstoffen in het water gedumpt worden.
Hoe zit dat, weten jullie hier iets over?
Mvg Tilman
Hi Tilman, goede vraag over bamboe stof. Het zou inderdaad kunnen dat deze partij samenwerkt met een fabriek die het water opvangt en hergebruikt. Deze ‘closed loop’ systemen komen steeds vaker voor. Om erachter te komen zou ik het merk een berichtje sturen! Als ze zo’n mooi systeem hebben, delen ze vast graag meer informatie.
Vraagje. Ik heb een bamboevest waar helaas havermout met melk op is gekomen. Ik heb het nu al twee keer gewassen met t wolwasprogramma zoals aanbevolen maar er blijven zwarte randen zitten. De omlijningen van de vlekken. Hoe kan ik dit vest schoon krijgen? Hoor graag van jullie.