Ben jij ook al aan het browsen door de nieuwe voorjaarscollecties en aan het dromen over de zomervakantie? Het is eindelijk lente, de koudste dagen zijn voorbij en dit betekent: een nieuwe garderobe! Haal jij ook veel plezier uit winkelen, maar wil je jouw impact op het milieu dit seizoen verlagen? Lees hier 10 tips die iedereen kan toepassen voor een duurzame zomergarderobe. Hierdoor kan je trots zijn op de nieuwe items in je kledingkast, omdat ze bij jou passen én meer duurzaam zijn geproduceerd.
De 10 tips voor een meer duurzame zomergarderobe
1. Herken de materialen.
Het klinkt zo logisch, maar stap 1 is: weet welke materialen je draagt en koopt. Bekijk eens van welke stof is je favoriete kledingstuk is gemaakt. Welke impact heeft deze stof op het milieu? Kies voor stoffen met een natuurlijke basis of bijvoorbeeld voor gerecyclede stoffen. Probeer synthetische stoffen zoals nylon, viscose en polyester in ieder geval zoveel mogelijk te vermijden. Deze synthetische stoffen hebben namelijk dezelfde grondstoffen als plastic. En wie wilt er überhaupt een jurk van plastic in de zomer?
2. Lees de labels.
Leer jezelf aan om in het pashokje even te kijken van welk materiaal het item is gemaakt. Zo simpel. Bewustzijn en kennis zijn de eerste stappen voor een duurzame zomergarderobe. Als het label vol staat met een regenboog aan materialen, dan weet je genoeg. Kies stoffen welke 100% van één vezel zijn gemaakt en ga zo min mogelijk voor blends. Gemixte stoffen zijn namelijk bijna onmogelijk om te recyclen. Dus de volgende keer als je in een pashokje staat en twijfelt je of je een kledingstuk moet kopen: kijk ook naar het stof labeltje en laat dit meewegen in je keuze.
3. Vermijd ‘normaal’ katoen.
Kies liever voor linnen, hennep of organisch katoen. Deze drie gewassen hebben namelijk veel minder meststoffen, pesticiden en water nodig om te groeien. De productie van één simpel katoenen T-shirt kost 700 tot 3700 liter water. ‘Normaal katoen’ is daardoor een van de meest vervuilende gewassen om te verbouwen, omdat het letterlijk de aarde uitput en uitdroogt. Hier ligt voor jou dus een hele makkelijke kans om de impact van je zomergarderobe te verlagen: koop geen normaal katoen. Linnen, hennep of organisch katoen zijn perfecte alternatieven. Het is een betere keuze voor het milieu en voor jou even luchtig en comfortabel om te dragen in de zomer.
4. Let op bij kasjmier (cashmere).
Ben je een fan van cashmere? Koop dit dan niet bij de grote modeketens, maar zoek naar merken welke boeren helpen om ecologisch te produceren. Het is misschien een verrassing, maar het luxe kasjmier heeft een keerzijde. De stof wordt namelijk gemaakt van geitenwol en deze vriendelijke grazers eten gras van blad tot wortel op.
Is dat zo erg?
Wel bij overproductie.
Kasjmier heeft door zijn populariteit een eigen milieuprobleem ontwikkelt: woestijnvorming. Doordat het wortelsysteem van het gras wordt opgegeten, kan de bodem geen water en voedingsstoffen meer vasthouden. Het duurt een kasjmier geit 3-4 jaar om genoeg stof te produceren voor één trui, dus reken maar uit hoeveel geiten er nodig zijn voor een trui in een collectie van bijvoorbeeld Zara. Een goed alternatief voor een duurzame zomergarderobe is wol van Alpaca; deze dieren hebben een veel lagere ecologische voetafdruk.
5. Kies gerecyclede materialen voor bikini’s en sportkleding.
Wil je ook dit jaar toch echt weer een nieuwe bikini voor op vakantie? Wij begrepen je volledig en geven je dit advies: gerecyclede materialen zijn echt de way to go. Door het wereldwijde plastic probleem zijn stoffen zoals gerecycled polyester en Econyl onwijs in trek. Een hele goede zaak! Deze synthetische stoffen zijn namelijk heel goed te recyclen en je voorkomt hiermee dat er nieuwe, ruwe materialen zoals aardolie worden gewonnen voor jouw bikini. Het is soms heel eenvoudig. Gerecyclede stoffen zijn het meest duurzaam en dé manier om de impact van jouw zomergarderobe te verminderen.
6. Bruilofts- en avondkleding? Kies voor zijde.
Het bruiloftsseizoen is weer aangebroken en dat betekent deze zomer weer een selectie van jurkjes voor elke gelegenheid. Zijde is voor bruiloft- of avondkleding een hele goede keuze. Zijde is een natuurlijke stof, het gaat lang mee en is volledig biologisch afbreekbaar. Groot voordeel: natuurlijke stoffen hebben een schimmelwerend effect, waardoor je kleding minder snel ruikt. Perfect voor die bruiloft in de tuin of het bedrijfsfeest op een boot. Neem het liefste kledingstukken die van 100% zijde zijn gemaakt. Deze items kan je vaak prima tweedehands of vintage kopen, omdat de kleding van zijde heel lang mooie blijft.
7. Ga naakt!
Eigenlijk de enige manier om 100% sustainable door het leven te gaan wat betreft kleding. Toch niet helemaal haalbaar? Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het lijkt een no-brainer, maar zorg dat je selectief wordt in het kiezen van kledingstukken. We hadden het net over jurkjes voor een bruiloft; wordt het niet tijd om met elkaar af te spreken dat het prima is om 1 jurk te dragen op meerdere bruiloften? Investeer in kwalitatieve kledingstukken welke meerdere seizoenen mee gaan. En daarmee bedoelen we niet dat je kast vol hoeft te hangen met saaie basics. Kies juist voor kledingstukken die niet gaan vervelen.
8. Vraag in de winkel naar de stof Tencel.
Tencel is een merknaam van de vezel lyocell: een relatief nieuwe en zeer duurzame vezel voor kleding. De stof wordt gemaakt van de houtpulp van eucalyptusbomen. Deze bomen groeien snel, hebben geen pesticiden of meststoffen nodig en gebruiken maar een kleine hoeveelheid water. Tencel wordt geproduceerd in een zogenoemde ‘closed-loop system’ wat betekent dat het water wordt opgevangen en gerecycled. De voordelen voor jou: Tencel is zo zacht als linnen, droogt snel en heeft een sterk absorberende werking. Perfect voor een duurzame zomergarderobe dus.
9. Neem geen ‘blended fabrics’
80% polyester, 18% viscose, 2% elastaan. Herkenbaar label? Stoffen die gemaakt zijn van gemixte vezels kunnen niet worden gerecycled. De technologie is nog niet zo ver dat we in staat zijn om vezels te scheiden. En laat recycling nou net een belangrijk proces zijn om de hoeveelheid productie van ‘raw materials’ terug te brengen. Liever recyclen dan opnieuw uit de aarde halen.
10. Tip 10 is dan ook: recycle.
Ruil of doneer je kleding en gun ze een tweede leven. Door de chemische behandeling van de meeste stofvezels, zoals bleken of verven, is het bijna onmogelijk om kleding van niet natuurlijk stoffen af te breken. Deze kledingstukken kan je dus nooit ‘weggooien’ en moeten uiteindelijk worden verbrand.
Gooi kleding niet bij het grofvuil, maar geef je kleding een laatste beetje liefde en maak er iemand anders blij mee. In Nederland of buiten Nederland, er zijn onwijs veel tweedehands winkels of organisaties die wel raad weten met jouw kleding..
10 tips voor een meer duurzame zomergarderobe. Een klein rijtje, met grote impact.
Dit artikel is deels vertaald vanuit het Engels, geschreven voor Manrepeller (LOVE deze blog) door Nina Farag.